Kamerbrief over stimulering zonnestroom in de SDE+
Met de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) wordt gecompenseerd voor het verschil tussen de kostprijs van een hernieuwbaar energieproject (het basisbedrag per kilowattuur) en de marktwaarde van de geleverde energie (het correctiebedrag per kilowattuur): de zogenoemde onrendabele top.
In de voorjaarsronde van deze regeling (3 maart tot en met 5 april 2018) zijn de basisbedragen voor zonne-energie verlaagd ten opzichte van 2017. Het basisbedrag voor zonne-energie voor installaties met een vermogen van <1MW is gedaald van 11,7 naar 11,2 eurocent/kWh. Voor installaties >1MW is er een afname van 11,7 naar 10,7 eurocent/kWh. Bovendien wordt er vanaf nu voor zon-PV een onderscheid gemaakt tussen de elektriciteit die op het elektriciteitsnet wordt ingevoerd en de elektriciteit die zelf wordt gebruikt. Dit wordt verrekend middels een verschil in het correctiebedrag voor netlevering (voorlopig 0,038 euro) en niet-netlevering (voorlopig 0,063 euro). Samenvattend, in 2018 is de SDE+ vergoeding lager voor eigen verbruikte zonnestroom.
Het budget en de voorwaarden voor de openstelling van de najaarsronde worden in juni 2018 bekend gemaakt. In de tussentijd wordt er onderzocht of een verdere verfijning van het aantal categorieën van de diverse typen zon-PV wenselijk is. Vanuit de sector en het Plan Bureau voor de Leefomgeving (PBL) wordt gesteld dat projecten kleiner dan het referentieproject van 250 kW meer moeite hebben om hun project rendabel te maken. Dit is onder andere te wijten aan de hogere investeringskosten per eenheid geïnstalleerd vermogen.
In de brief van minister Wiebes wordt de SDE+ verder toegelicht. Heeft u een project in het verschiet waar duurzame energieopwekking centraal staat? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met Laurens Visscher via +31618634504 of visscher@plusprojects.nl