MIA subsidie bij renovaties, kiest u voor BREEAM In-Use of GPR certificering?
Dit is een vraag waar we sinds 2017 veel klanten bij ondersteunen in onze EIA-MIA praktijk. Vanuit het perspectief van de MIA subsidie zet ik beide certificeringsmethodieken tegen elkaar af om u te helpen deze vraag voor uw renovatieproject te beantwoorden.
Allereerst, om verwarring te voorkomen: wanneer ik spreek over BREEAM, heb ik het in dit verband over BREEAM In-Use en meer in het bijzonder het onderdeel Asset, en niet over de BREEAM Nieuwbouw en Grootschalige Renovatie systematiek. Ook bij grootschalige renovaties is het namelijk mogelijk om BREEAM In-Use te certificeren en zo voor de MIA (Milieu-investeringsaftrek) subsidie in aanmerking te komen. GPR kent maar één systematiek, daar dus geen kans op verwarring.
MVO en verkoopwaarde
BREEAM (1) – GPR (0)
Welk certificeringssysteem is het meest bekend, erkend en zal de meeste toegevoegde waarde bieden voor uw MVO strategie, wanneer u huurders zoekt of besluit het pand te verkopen?
GPR is ontwikkeld door W/E Adviseurs voor de Gemeente Tilburg en zelfs in Nederland bij de meeste mensen onbekend. BREEAM daarentegen is internationaal het meest toegepaste en erkende certificeringssysteem voor gebouwen en wint dit onderdeel dan ook met gemak. Als we inzoomen dan is er in Nederland al meer dan 8.500.000 vierkante meter In-Use gecertificeerd (bron: website DGBC), tegenover 2.000.000 voor de GPR (en dat is nieuwbouw én renovatie samen).
Certificeringssystematiek
BREEAM (1) – GPR (1)
Beide systemen zijn ontwikkeld met als doel de prestatie van gebouwen te beoordelen en vergelijkbaar te maken. GPR richt zich primair op het milieu, daar waar BREEAM breder kijkt. BREEAM beoordeeld dan ook negen thema’s: Management, Gezondheid, Energie, Transport, Water, Materialen, Afval, Landgebruik & Ecologie en Vervuiling. De GPR beoordeelt er maar vijf: Energie, Milieu, Gezondheid, Toekomstwaarde en Gebruikskwaliteit. Meer thema’s betekent meer zaken om rekening mee te houden, daarom pakt de GPR dit onderdeel.
Kostenplaatje
BREEAM (2) – GPR (2)
De kosten zijn vergelijkbaar; er moet een Expert en Assessor ingehuurd worden en u betaalt voor het afmelden van het certificaat. Voor een renovatieproject van enige omvang bent u voor beide systemen circa € 15.000 – 20.000 kwijt voor het gehele certificeringstraject (bron: W4Y Adviseurs en DGMR).
MIA criteria
BREEAM (2) – GPR (3)
De MIA vereist voor beide systemen dat al het verwerkte hout duurzaam gecertificeerd is en dat er een milieuprestatieberekening wordt opgesteld. Bovendien geldt moet in ieder geval binnen drie maanden na aanvraag een ontwerprapportage worden overlegd. Het verschil zit in de inhoudelijke criteria. De BREEAM In-Use kent een viertal eisen: (1) een totaalscore van tenminste 55% (“Very Good”) over alle negen thema’s, (2) tenminste 60% op het thema Energie, (3) tenminste 45% op het thema Materialen en (4) tenminste 45% op het thema Landgebruik & Ecologie. Om dezelfde minimale MIA subsidie, netto 3,4% over de volledige projectsom, te krijgen met de GPR moet worden voldaan aan één eis: tenminste een score van 7,0 op elk van de vijf thema’s.
Dan is er nog de termijn waarbinnen het definitieve certificaat gereed moet zijn, daarin zit momenteel een groot verschil. Die termijn is bij een BREEAM In-Use traject één jaar is en bij een GPR traject maar liefst drie jaar. Zeker bij grotere renovaties is die extra tijd vaak noodzakelijk. Onze contactpersoon bij de RVO heeft echter deze week bevestigd dat er momenteel gewerkt wordt aan het optrekken van de BREEAM In-Use termijn naar drie jaar, met terugwerkende kracht voor projecten in 2018.
Met deze unieke tussentijdse aanpassing van de Milieulijst in het vooruitzicht zijn de termijnen binnenkort gelijk en in de meeste omvangrijke renovatieprojecten zullen de score-eisen voor beide certificaten goed haalbaar zijn, de score oogt dus gelijk. Echter die wijziging is nog niet doorgevoerd en in mijn praktijk heb ik diverse malen problemen ervaren met de aanvullende thema-eisen bij de BREEAM, daarom gaat dit onderdeel toch naar de GPR.
Conclusie
Op basis van deze onderdelen lijkt de GPR momenteel de logische keuze. Maar welk gewicht hangt u aan de verschillende onderdelen? En uiteraard komen er nog andere overwegingen bij kijken voor u een beslissing neemt. Plus Projects werkt samen met een aantal ervaren BREEAM en GPR experts en samen helpen wij u graag een keuze te maken die past bij uw project. En wees gerust, blijft u twijfelen? Dan certificeren we het pand met beide systemen, dan zit u altijd goed.