Investeren in personeel: subsidiemogelijkheden
Ieder bedrijf wat zijn personeel hoog in het vaandel heeft staan wil dat medewerkers zich ontwikkelen, dat ze groeien en zich ontplooien. Maar hoe kunt u dit ondersteunen terwijl het resultaat hiervan niet altijd één op één te relateren is aan groei (in omzet) van het bedrijf? En wat zijn de subsidiemogelijkheden?
Volg een workshop
Bij Plus Projects volgen we als team regelmatig workshops, over bijvoorbeeld sales, communicatie en lean werken. Als team hebben we ons op verschillende vragen gestort: hoe kom je tot een oplossing, zonder dat je deze voorkauwt? Hoe kom je tot het juiste eindresultaat, zonder dat je aangeeft welke weg je precies moet nemen?
Het antwoord was: Het scheppen van heldere kaders. Wat is het probleem? Wat is het doel? En aan welke criteria moet de oplossing voldoen?
Binnen Plus Projects waren dit de handvatten waar het hele team behoefte aan had, en waar we samen aan verder gaan werken. Waarschijnlijk weet u zelf ook dat vast niet iedere workshop gelijk een concreet resultaat heeft. Er is vaak een proces nodig, zeker als er regelmatig nieuwe werknemers bij komen, om een doel te bereiken. Ook moet de leeromgeving binnen het bedrijf na het vormen gevoed blijven. Dit kost uiteraard geld.
Wist u dat Plus Projects in 2019 maar liefst 6 nieuwe collega’s mocht verwelkomen? De nieuwste aanwinst, Kim de Vrij, is sinds mei 2020 van de partij.
Subsidiemogelijkheden
’Wat zijn de subsidiemogelijkheden voor scholing, training en ontwikkeling?‘ is dan ook een vraag die wij vaak krijgen. Er zijn binnen het subsidielandschap verschillende mogelijkheden en afhankelijk van het soort bedrijf, de branche en de aard van de ontwikkeling. U kunt bijvoorbeeld denken aan de Subsidieregeling Praktijkleren, de ESF duurzame inzetbaarheid, MKB Idee en additionele middelen vanuit het O&O fonds waar uw bedrijf bij aangesloten is. Ook is in 2020 de SLIM-regeling geopend, specifiek voor in mkb-ondernemingen en in grootbedrijven in de landbouw-, horeca- of recreatiesector.
SLIM
Het doel van de Stimuleringsregeling voor leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen (SLIM) is het leveren van een bijdrage aan initiatieven gericht op leren en ontwikkelen. Afhankelijk van uw soort onderneming kunt u bijvoorbeeld tot wel 80% van uw subsidiabele kosten vergoed krijgen. Heeft u een goed idee, doe dan dus mee!
Voorwaarden
Zowel mkb-ondernemingen kunnen aanvragen indienen, als samenwerkingsverbanden tussen minimaal twee mkb-ondernemingen eventueel aangevuld met één of meer organisaties én grootbedrijven die behoren tot de landbouw-, horeca- of recreatiesector.
Samengevat, de subsidie kan worden verstrekt voor het bekostigen van de volgende activiteiten:
- de doorlichting van de onderneming uitmondend in een opleidings- of ontwikkelplan gericht op het inzichtelijk maken van de scholingsbehoefte vanuit het perspectief van de onderneming;
- het verkrijgen van loopbaan- of ontwikkeladviezen ten behoeve van werkenden in de onderneming, of in geval van een samenwerkingsverband werkenden in andere mkb-ondernemingen;
- het ondersteunen en begeleiden bij het ontwikkelen of invoeren van een methode in de onderneming die werkenden in de onderneming stimuleert hun kennis, vaardigheden en beroepshouding verder te ontwikkelen tijdens het werk; of
- het gedurende enige tijd bieden van praktijkleerplaatsen. Dit ten behoeve van een beroepsopleiding of een deel daarvan in de derde leerweg bij een erkend leerbedrijf.
Deadlines
Als u als ondernemer wil investeren in uw personeel, wat zijn de subsidiemogelijkheden?
- SLIM: In 2020 kunnen individuele mkb-onderneming nog in een periode subsidie aanvragen van 1 september t/m 30 september 2020.
- MKB Idee: in 2020 nog tot 27 augustus worden aangevraagd.
- Subsidieregeling Praktijkleren: studiejaar 2019 – 2020 van 2 juni, 9:00 uur t/m 16 september 2020, 17:00 uur.