CRESTING: de rol van Janneke

De afgelopen maanden ben ik betrokken geweest bij het Europese onderzoeksproject Cresting. Cresting is een enorm onderzoeksproject met veel onderwerpen. Het onderzoek waarbij ik betrokken ben, gaat specifiek over hoe verschillende landen hun Extended Producer Responsibility (EPR) systemen organiseren. Hier zitten namelijk grote verschillen in. 

Aanleiding & achtergrond

Op Europees niveau worden Directives opgesteld waarin verplichtingen en suggesties worden neergelegd over hoe producenten moeten omgaan met hun producten wanneer ze deze tot afval bestempelen. Vervolgens is het aan de lidstaten om deze Directives te vertalen naar nationale wetgeving. In de Directives zijn minimale inzamel-, recycling en herwinningsdoelen gedefinieerd. Ook geven ze suggesties voor de aanpak. Als gevolg hiervan ontstaan enorme verschillen in hoe landen EPR organiseren en hoe hoog ze de lat leggen.

Cresting: het onderzoek 

In het onderzoek heb ik me gefocust op de productgroep Waste Electric and Electronical Equipmen (WEEE). WEEE omvat al het elektronische afval. Het is een belangrijke productgroep omdat het veel zeldzame materialen bevat en omdat deze afvalstroom sterk groeit. Ik heb de EPR systemen in Nederland, Frankrijk en Italië vergeleken en deze verschillen veel van elkaar. Het doel van dit onderzoek was niet bepalen welke van de drie beter zijn, maar focust zich juist op best practices die gedeeld kunnen worden. En wat betekent dit voor Europese wetgeving? De resultaten van ons onderzoek zullen eind juni gepubliceerd worden dus stay tuned!

Spreekt dit onderwerp je aan en wil je hier meer over weten? Meld je dan aan voor onze round table op 1 juni!

 

Meer weten? Neem contact op met Janneke Pruijsen!

Altijd op de hoogte van het laatste subsidienieuws? Volg bijvoorbeeld onze LinkedIn pagina of meld je aan voor de Plus Projects nieuwsbrief:

Aanmelden