De 5 meest gemaakte fouten bij een WBSO-aanvraag

In dit artikel zet Thijs Mak de meeste gemaakte fouten van een WBSO-aanvraag op een rij. Een WBSO-aanvraag schrijven is namelijk niet niks. Het vergt ervaring, kennis van zaken en de juiste manier van schrijven.

1. Te functioneel en niet concreet

Het is van belang dat er bij jouw ontwikkelproject sprake is van technische risico’s of een kans op falen. Daarom is het belangrijk dat je hier op let tijdens het schrijven van een WBSO-aanvraag.

Beschrijf de technische knelpunten en oplossingsrichtingen zo concreet mogelijk op. Let er op dat je jezelf niet verliest in functionele eisen, randvoorwaarden of bedrijfseconomische aspecten. De ruimte in het aanvraagformulier is immers beperkt. Een voorbeeld van een functionele eis of randvoorwaarde is: “Het ontwerp moet -20C kunnen weerstaan. Het technisch knelpunt beschrijft waarom het moeilijk is om een ontwerp te maken dat -20C kan weerstaan”.

2. Verkeerde inschatting van uren

Per project geef je een realistische inschatting van de benodigde tijd. Achteraf moet je kunnen laten zien hoeveel uur het daadwerkelijk geworden zijn. Het is vaak verstandig om de uren ruim in te schatten wanneer het nog onzeker is hoeveel uur er in een periode aan het project zal worden besteed. Uren kunnen namelijk wel naar beneden bijgesteld worden, maar nooit omhoog.

Tip: vraag uren ruim aan in het begin van het jaar, omdat uren ook in een latere periode (wel binnen hetzelfde kalenderjaar) mogen worden gemaakt.

3. Inzet van stagairs/afstudeerders/ZZP’s

Alleen (technische) medewerkers die op de loonlijst staan kunnen WBSO-uren registeren. Dit betekent dat de uren die worden gemaakt door zzp’ers, uitzendkrachten en stagiaires/afstudeerders niet mogen meetellen. Is er sprake zijn van een volwaardige dienstbetrekking (met navenant salaris)? Dan mogen de uren van deze personen wel worden meegeteld en is hiervoor WBSO-subsidie mogelijk.

4. Registreren van niet kwalificerende uren

Niet alle activiteiten die horen bij een ontwikkelproject mogen als WBSO-uren worden bestempeld. Speur & ontwikkelingsuren voor werkzaamheden die niet betrekking hebben op het technische deel van het oplossen van het knelpunt (technisch ontwerp/onderzoek/testen) zijn niet subsidiabel. Het gaat bijvoorbeeld om de volgende activiteiten:

  • Opzetten, geven of volgen van opleidingen;
  • Administratieve of organisatorische werkzaamheden;
  • Marktonderzoek;
  • Functioneel ontwerp;
  • Kwaliteitscontrole;
  • Combineren van technieken;
  • Bezoeken van symposia.

5. Zelf een WBSO-aanvraag schrijven

Het schrijven van een technische WBSO-aanvraag is specialisten werk. Een intermediair weet namelijk precies hoe een project moeten worden opgeschreven om ervoor te zorgen dat de WBSO-aanvraag slaagt.

Tip: kies voor een intermediair die verstand heeft van jouw vakgebied. Op die manier kan de intermediair vanuit die hoek de WBSO-aanvraag beter in vullen om zo een grotere kans op succes te hebben.

Hulp nodig of wil je meer informatie?

Wil je hulp bij het schrijven van een WBSO-aanvraag? Bel +31 (0)6 3429 4450 of stuur een e-mail naar Thijs Mak. Hij helpt je graag verder.

Of heb jij een andere vraag betreft subsidies? Neem vooral contact op met onze specialisten! Uiteraard kun je altijd vrijblijvend een mail sturen naar info@plusprojects.nl.

Altijd op de hoogte van het laatste subsidienieuws? Volg onze LinkedIn pagina of meld je aan voor de Plus Projects nieuwsbrief:

Aanmelden