3 tips voor een WBSO-aanvraag

Geschreven door Kim de Vrij

Doet jouw bedrijf aan Speur- en Ontwikkelingswerk, ook wel S&O of R&D (Research & Development) genoemd? Dan kom jij wellicht in aanmerking voor de WBSO, ofwel de fiscale innovatieregeling Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk.  Maar wat betekend dat concreet? Dat het doen van speur en ontwikkelingswerk goedkoper wordt voor de aanvrager! Uiteraard wilt iedereen dit financiële voordeel, maar blijft het schrijven van een WBSO-aanvraag lastig. Daarom geven wij jou in deze blog tips voor het schrijven van een WBSO-aanvraag!

De WBSO in het algemeen

De WBSO is een fiscale stimuleringsregeling waarmee de Nederlandse een gedeelte van de (loon)kosten en uitgaven van speur- en ontwikkelingswerk (S&O) compenseert. Hierdoor draag je minder loonheffingen af.

De WBSO kan worden aangevraagd voor de ontwikkeling van een product, een productieproces, programmatuur en voor het uitvoeren van technisch-wetenschappelijk onderzoek. In aanmerking komen Speur- en Ontwikkelingswerkzaamheden en kosten en uitgaven die gemaakt worden voor het uitvoeren van het S&O-project.

De bijdrage voor S&O-inhoudingsplichtigen bedraagt in 2021 per kalenderjaar:

  • 40% van de eerste € 350.000 van de totale S&O-grondslag (voor starters geldt een verhoogd tarief van 50%); en
  • 16% van de resterende S&O-grondslag.

De WBSO vraag je aan per periode, niet per project. Hierbij gaat het dus om projecten die lopen gedurende de aanvraagperiode of die in deze periode gestart worden. Daarom kan de WBSO-aanvraag één tot vier keer per jaar worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (in kort RVO). De aanvraagperiode is minimaal drie maanden en maximaal een jaar.

Drie tips voor jouw WBSO-aanvraag

De WBSO-aanvraag wordt door de RVO beoordeeld. Er zijn veel handigheidjes toe te passen om de slaagkans van de subsidie aanvraag te verhogen. Daarom hebben wij de drie belangrijkste tips voor jou op een rijtje gezet!

  1. Ga om de tafel met de technisch medewerker en ontwikkelaars voor het schrijven van de aanvraag.
    Bij de WBSO is het belangrijk dat de technische knelpunten helder naar voren komen, en wie weten deze beter dan de personen die de problemen tijdens hun werk tegenkomen. Technische knelpunten zijn geen eisen en randvoorwaarden maar echte problemen die opkomen tijdens R&D, zoals bijv. problemen met thermische huishouding, benodigde miniaturisatie, limieten in rekensnelheid, mechanische tekortkoming etc.
  2. Weest niet bang om jargon te gebruiken of technisch diep op de stof in te gaan.
    De beoordelaar bij de RVO heeft kennis van jouw vakgebied en de techniek die in de projecten centraal staan. Blijf dus niet hangen in algemene omschrijvingen, maar omschrijf het project zoals je het aan jouw collega zou uitleggen.
  3. Laat zien dat het om vooringenomen R&D gaat en niet om ‘trial and error’.
    Dit doe je door mogelijke oplossingsrichtingen aan te geven die onderzocht gaan worden, en hoe je dit gaat doen. Om het nieuwe werkingsprincipe te bewijzen is het ook belangrijk te benoemen waarom de technische problemen niet simpelweg met bestaande technieken of met technieken die in je bedrijf reeds worden gebruikt opgelost kunnen worden.

Meer informatie?

Voor meer tips voor het schrijven van de WBSO, bel Kim de Vrij op +31 6 48 52 05 25 of e-mail naar devrij@plusprojects.nl. Voor algemene vragen en meer informatie over subsidies kun je mailen naar info@plusprojects.nl of bekijk hier welke consultant bij jou past!

Altijd op de hoogte van het laatste subsidienieuws? Volg onze LinkedIn pagina of meld je aan voor de Plus Projects nieuwsbrief:

Aanmelden